Champagne Bruno Paillard
Bruno Paillard rođen je 1953 g. u gradu Reims-u. Njegovo porijeklo brokera i uzgajivača poteklog iz dva Grand Cru sela Bouzey i Verzenay seže unatrag do 1704 g. Slijedeći obiteljsku tradiciju 1975 g. počeo je raditi kao broker stječući opsežna i široka saznanja o šampanjcima. No, nakon šest godina obuzela ga je neodoljiva želja za kreiranjem drugačijeg šampanjca; onog koji će ići iza i i iznad onog što danas egzistira pod pojmovima elegancije i fokusiranosti. U siječnju 1981 g. sa svojih 27 g. i oboružan ničim drugim osim golemom voljom – bez vinograda i novca – prodaje svoj Jaguar koji je godinama stekao kolekcionarsku vrijednost kako bi mladoj tvrtci osigurao startni kapital od 50.000 franaka (cca. 15.000 eura).
Ludost!Besmislica! U regiji koja nije vidjela novu šampanjeriju gotovo cijelo stoljeće raspoloženje je bilo više no konzervativno. Srećom ništa nije moglo zaustaviti san ovog, pokazat će se vrlo smjelog idealista.
Bruno Paillard počinje kreirati svoje šampanjce u unajmljenom podrumu sa pažljivo odabranim grožđem od nezavisnih uzgajivača. Nakon tri godine radeći kao alkemičar i usavršavajući svoje znanje, napokon je dosegao toliko sanjani stil. 1984 g. osmišlja prvi kompletni "Ex Nihilo" (tvz. iz ničega) podrum; potpuno novi koncept koji omogućava iznimno točnu kontrolu i regulaciju temperature, osvijetljenja i vlažnosti zraka.
Ubrzo, izrazito osobni stil njegovih vina počeo je zavoditi kako kritičare tako i vinoljupce diljem svijeta. 1988 g., poznati vinski kritičar Hugh Johnson opisuje kuću kao "Malu ali prestižnu mladu šampanjeriju sa izvrsno definiranim i minuciozno podešenim godišnjacima i ne godišnjacima". 1994 g. Bruno Paillard kupuje svoj prvi vinograd: 3 ha u mjestu Oger, prekrasni Grand Cru položaj vinogorja Côte des Blanc. Danas se vinogradi protežu na preko 26 ha – što čini svega jednu trećinu proizvodnih potreba – uključujući i 12 ha na najboljim Grand Cru pozicijama: Oger, Le Mesnil, Bouzy, Verzenay što je izvanredan podatak budući da je svega 10 % vinograda u Champagni klasificirano kao Grand Cru. Bruno Paillard je u partnerskom odnosu sa neovisnim uzgajivačima grožđa diljem Champagne koji opskrbljuju vinariju najkvalitetnijim grožđem već dugi niz godina.
Danas šampanjska kuća Bruno Paillard proizvodi pola milijuna butelja godišnje od čega gotovo 70 % čini izvoz u 40 različitih zemalja. Gdje god da su zastupljeni, ova šampanjerija plasira svoje proizvode isključivo kroz tradicionalne prodajne kanale poput ekskluzivnih restorana i butik vinoteka.
Krajnji respekt koji se ukazuje ovim fantastičnim terroir-ima je prioritet ove kuće. Upravitelj vinograda, Jerome Courgey, primjenjuje održivo vinogradarenje prema visoko kvalitativnim očekivanjima šampanjerije Bruno Paillard. Na svim položajima tlo se obrađuje oranjem kako bi se izbjeglo kemijsko uništavanje korova a ujedno taj zahvat omogućuje biljci prodor u dublje slojeve krede kako bi crpila mineralmost iz tla. Zahvaljujući analizi tla i lišća svaka se parcela tretira zasebno te se stoga i berba, koja je uvijek ručna, odvija zavisno o stupnju zrelosti svakog pojedinog lokaliteta.
Veliki šampanjac za Brunu Paillarda je 'assemblage' iznad svega (unikatan spoj različitih cru pozicija, vinskih sorti i godišta). "Dosljednom upornošću uhvatiti samu srž profinjenosti i elegancije koju može ponuditi samo šampanjac kada je poslužen sa ljubavlju". Stil kuće Bruno Paillard je bračno prožimanje elegantnosti i kompleksnosti koja istakanjem prelazi u uglađenu pjenicu izvanredne čistoće i iskonske svježine.
|