Weingut Bernhard Ott
Povijest proizvodnje vina u obitelji Ott počinje krajem 19 st. (1889 g.) koja svoje prve nasade podiže u regiji Wagram, u Donjoj Austriji. Bernhard Ott je četvrta generacija te je od 1995 g. preuzeo upravljanje vinarijom koja proširuje posjede koji se danas protežu na 28 ha (90% ih čini gruner veltliner a ostalih 10% riesling) najboljih lokaliteta u mjestima Feuersbrunn i Engabrunn.
Odmah nakon toga Bernhard počinje temeljitu restauraciju vinarije. Uvodi nove inox tankove, svaka boca se zatvara navojnim (Stelvin) čepom što predstavlja početak realizacije njegove osobne filozofije – biti vjeran prirodi što je više moguće. Bernhard je izuzetno marljiv u vinogradu pa tako umjesto umjetnih gnojiva on koristi kompost dok međuredni prostor zatravnjuje kako bi suživot loze i okoline bio što izvorniji.
Bernhard je blizu završetka tranzicije svojih vinograda u biodinamički sustav njege i uzgoja nazvan 'RESPEKT' što je svojevrsni pandan u svijetu puno poznatijem Demetrovom certifikatu. Biodinamički uzgoj omogućuje autentični izričaj tla i podneblja; esencijalni otisak izvorne sortnosti koja se najbolje ogleda u 'cru' pozicijama kao što su Spiegel, Stein i Rosenberg.
Od 2009. berbe Ott je počeo dodatno ekperimentirati sa fermentacijom zelenog veltlinca u glinenim gruzijskim amforama zapremnine 2500 l koje se tradicionalno zakopavaju u zemlju gdje je konstantna temperatura tokom cijelog ciklusa proizvodnje. Bogato polifenolima i bijelim taninima vino predstavlja priličan odmak i neobično iskustvo za europska nepca navikla na reduktivna i svježa vina kojima je ova vinarila izgradila svoju reputaciju.
Bernhard Ott je kultna ikona u svijetu austrijskih vina, vodeći na Wagram-ovoj vinskoj cesti koji je uveo novi, modernističko-tradicionalni pristup vinogradarenja. Ugledni austrijski vinski magazin Fallstaff 2008 g. titulirao ga je prestižnom nagradom "Winemakek of the Year".
|