Carić
Vinogradi kao i vinarija su jednako važan dio obitelji Carić. Obrađuju oko 5 ha vinograda na različitim položajima vinogorja Hvar, dok manji dio grožđa se otkupljuje od stalnih kooperanata. Uzgajaju nekoliko autohtonih sorti, kao što su plavac mali, bogdanjuša, kuč, maraština, darnekuša i pošip. Svako vino ima svoju priču, od vinograda do vinarije, pa sve do imena. Posebitosti njihovih vina proizlaze iz različitosti tala i mikroklimatskih uvjeta pojedinih položaja uzgoja vinove loze.
Vinogradi u Starogradskom polju se nalaze na nekoliko lokacija između Jelse i Staroga Grada. „Ager Pharensis“ (u doba Rimljana), odnosno „Chora Pharou“ (u doba Grka), danas je područje pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja najočuvaniji grčki katastarski plan. Parcelizacija se očuvala zahvaljujući stoljetnom trudu hvarskih težaka, koji su grčke suhozide čuvali i obnavljali. Originalne parcele dimenzija 900 x 180 m, unutar kojih su kroz stoljeća nastale manje, dobro se vide iz zraka. Tu obitelj Carić gaji većinom bijele sorte grožđa poput bogdanjuše, kuča, maraštine i pošipa. Vinogradi u polju zahtijevaju manje ljudskog rada, jer je moguća primjena mehanizacije, ali su nešto zahtjevniji u pogledu zaštite vinove loze od bolesti zbog vlažnije mikroklime.
Vinogradi na bondama (stranama) oko Svirča su terasaste konfiguracije, vrlo malih površina, ograđeni suhozidima. Tu se uzgaja sorta plavac mali. Nekada su bili poznati po opolu (naziv za ružičasto vino u Dalmaciji) koji je činio glavninu proizvodnje sviraškega kraja. S tih položaja dolazi grožđe za ružičasto vino Rosé Marino, crno Jubo’v te stolno crno Carić. Plavac s ovog područja daje vrlo kvalitetno grožđe, ali drugačijeg „terroira“, od onog sa južne strane otoka. Zbog konfiguracije ovih vinograda, primjena mehanizacije je otežana, ali su zbog ocjednog tla i prozračnije mikroklime manje zahtjevni u zaštiti.
Vinogradi na Plažama su raspodijeljeni na nekoliko lokacija na južnoj strani. Najveći je u Zavali, a najstrmiji pokraj mjesta Ivan Dolac na predjelu Zakupica. Mnoštvo sunčanih dana, veliki nagib terena, karbonatno tlo i visok postotak skeleta čine da ovi vinogradi daju najkvalitetnije grožđe, od kojeg se proizvode čuvena vina Plovac Ploški i Plovac Ploški barrique. Vinogradi strmog nagiba okopavaju se ručno, ali zbog povoljne insolacije i ocjednosti tla samo u iznimnim godinama zahtijevaju više od upotrebe sumpora.
|