Vinogradi Domaine des Herbauges svoj početak vežu uz 1864. g. kada egzistiraju kao sastavni dio posjeda Château de la Sénaigerie koji započinje prvu kolektivnu berbu grožđa u regiji. Vinari su tada brodovima riječnim putem dopremali grožđe u vinariju na obradu. Od tada se je Domaine des Herbauges specijalizirao u vinifikaciji najboljeg Muscadet Côtes de Grandlieu sur Lie te stekao i objedinio neke od najprestižnijih vinograda u regiji.
Tijekom vremena, iz generacije u generaciju, André, Pierre, Luc i danas Jérôme Choblet su preuzeli brigu o posjedu te nastavili okupljati najbolje “terroire” cijele regije. Graničeći s jedne strane s obalama jezera Grandlieu dok istovremeno s druge zaštićeni od strane estuarija rijeke Loire te Atlantskog oceana, ovi prekrasni vinogradi su njegovani poštivajući najviše standarde francuske enološke tradicije.
Kako bi što više naglasili sve posebitosti ovog jedinstvenog terroira kroz njihova vina, donijelu su stratešku odluku i već 30 godina poštuju principe održive poljoprivrede maksimalno poštivajući sve uzance ekološki osviještenog uzgoja. To je jedan od glavnih razloga zašto prakticiraju zatravnjivanje međurednog prostora koje je idealni regulator balansa između vlage u tlu i željenih prinosa, koji se ciljano smanjuju i drže pod kontrolom kako bi proveli svoj postulat; “kvaliteta uvijek prije kvantitete”.
Svaka intervencija u vinogradu se pomno važe i razmatra u kontekstu svake pozicije koristeći isključivo biorazgradive preparate prilikom tretiranja koji nemaju nikakvih negativnih nuspojava na floru i faunu pripadajućeg ekosustava u vinogradu.
Grožđe se bere u optimalnoj zrelosti te pažljivo sortiraju samo savršeno zreli grozdovi koji se kasnije polako i nježno prešaju kako bi se dobio mošt najviše kvalitete. Mošt (nefermentirani grožđani sok) se potom hladi i drži na temperaturi između 7 i 9°C u periodu od 48 sati kako bi se potaklo taloženje krupnih čestica. Glavni je cilj ovog postupka očuvanje maksimalne ekspresije terroira i voćnosti. Nakon što teže čestice prirodnom gravitacijom padnu na dno, pretakanjem se odvoji čisti mošt u postupku koji se još naziva i hladni pretok.
Fermentacija započinje vrlo lagano te se brižljivo kontrolira temperatura kako bi se zadržale svježina i aromatika specifične za svaku sortu i terroir. Između 15 i 18 dana je potrebno kvascima da pretvore sav slador u alkohol. Sva Muscadet Côtes de Grandlieu Sur Lie vina odležavaju između 7 i 14 mj. na finim kvascima. Dozrijevanje i buteljiranje “Sur Lie” metodom je specifično za ovu regiju. Ova tehnika značajno povećava aromatiku i kremoznost (punije tijelo) budućeg vina te daje onaj hrskavi element svježine.
Konačno, stabilizacija se vrši prirodnim putem bez dodavanje aditiva ili kemikalija. Koristeći tradicionalne metode “hladne stabilizacije”, vina se izlažu temperaturama tik ispod točke smrzavanja kako bi se potaklo kristalizaciju tartarata i njihovo taloženje te spriječilo njihovo formiranje nakon što vino dospije u bocu. Ovaj postupak također spriječava naknadno kvarenje i neželjene promjene okusa te povećava bistroću vina.
|