Okidač za projekt nazvan “Bodega Noemia de Patagonia” bio je pronalazak drevnog vinograda Malbeca, koji je posađen 30-ih godina prošlog stoljeća negdje u dolini Rio Negro. Daleki je put prevaljen kako bi se dokučilo željeno mjesto.
Partneri u ovom projektu, talijanski proizvođač vina Grofica Noemi Marone Cinzano i danski enolog Hans Vinding-Diers pronašli su dolinu čija je savršena mikroklima idealna za uzgajanje grožđa. Veličanstvena dolina Rio Negro, čija obilježja diktiraju dvije rijeke koje se spuštaju sa Anda, Neuquen I Limay, otkrivene su davne 1828 od strane britanskih kolonijalista. Kopanjem kanala i natapanjem doline stvorena je nestvarna oaza usred same pustinje. Početkom 20.-og stoljeća imigranti počinju podizati prve nasade vinove loze čiji sortiment većinom čine francuski kultivari.
Dolina Rio Negro u Patagoniji nameće se kao prirodni raj za vinogradarenje. Suha klima sa jedva 15 mm godišnjih oborina i maksimalnom vlažnošću zraka od 30% čini ovo područje slobodnim od bolesti. Atmosfera je ostala nezagađena, čista i netaknuta u izvornoj ravnoteži sa okolišem. Ta nepatvorenost podrazumijeva poštovanje prema prirodi a posljedično tome i umjetnički stav.
U periodu dozrijevanja mogu se uočiti velika temperaturna odstupanja, u prosjeku 28°C po danu I svega 9°C po noći. Četiri godišnja doba su vrlo precizno definirana. Nakon blagog proljeća, vruća ljeta slijede umjerene jeseni koje vode u hladne zime.
Vinograd je veličine 3,7 ha, zasađen selektiranim pre-filoksernim tj. necijepljenim sadnicama Malbeca 30.-ih godina 20.st. Svega jednom godišnje obavlja se tretiranje bakrenim sulfatom i navodnjava max. pet puta godišnje.
Zelena rezidba se obavlja sredinom siječnja u početku procesa zriobe kreirajući prinos od svega 10hl/ral ( katastarsko jutro ). Berba se obično obavlja u prvoj dekadi travnja. Zahvaljujući dugoj sezoni, proces dozrijevanja je spor i dostiže optimalne rezultate. Grožđe se bere u ranojutarnjim satima i dovozi izravno u vinariju. U popodnevnim satima svaki pojedini grozd se pregledava, čisti i ručno odvaja bobica po bobica od peteljke zadržavajući time maksimalnu kontrolu kvalitete.
Svaki korak odvija se ručno, pod nadzorom enologa g. Hans Vinding-Diersa.
Fermentacija kreće spontano uz pomoć autohtonih kvasaca, bez dodatka sumpora ili ostalih aditiva te uz dnevno dva potapanja klobuka. Fermentacija u prosjeku traje tri tjedna pri temperaturi od 26°C. U Bodega Noemii nema prepumpavanja mošta jer je uporaba pumpi zabranjena.
Nakon završene alkoholne fermentacije vino gravitacijom prelazi u 2/3 100% nove i 1/3 200% nove francuske bačve Radoux. Njihova najfinija granulacija mikrooksigenaciju svodi na minimum te spriječava preveliki utjecaj bariknih bačvica na konačni proizvod.
Buteljiranje se također izvodi putem gravitacije te se ne izvodi filtriranje. Vina Bodega Noemia nikad ne dolaze u doticaj sa strojem jer je cjelokupni proces ručni rad. |