Tradicija proizvodnje vina obitelj Ritoša prati kroz generacije. Vino se u obitelji proizvodilo od davnina, u manjim ili većim količinama, i to za osobnu upotrebu. Ideja o ozbiljnoj komercijalnoj proizvodnji razvila se u novije vrijeme. Podignuti su novi nasadi prema najvišim standardima, znatna sredstva su uložena u nabavku suvremene vinarske opreme, kao što su kvalitetni inox tankovi s kontrolom temperature vrenja i čuvanja vina. Ljubav koju ova obitelj posvećuje lozi i vinu, kao i predanost radu dala je odlične rezultate već kod prvih proizvedenih količina a pohvale i priznanja nisu izostali.
Dobivena vina rezultat su prerade grožđa vrhunske kvalitete, koja se postiže kraćom rezidbom i ručnim održavanjem zelene mase trsa, te selekcijom i odstranjivanjem viška grozdova. Vina uzgojenih sorata dorađuju se i njeguju u tišini podruma u kojem se vrši i punjenje u boce s vlastitom etiketom, pa tako dobivaju uz svoje ime kvalitetu koju doista i zavrjeđuju. U sklopu podruma je i vlastiti laboratorij u kojemu se vrši praćenje stanje mošta i vina kroz sve faze proizvodnje, njege i čuvanja.
Vinograd se nalazi kod sela Radmani, u blizini grada Poreča. Glavne klimatske karakteristike ovog područja su blage zime s dosta kiše i duga topla ljeta. Nasad je na zemlji crvenici, na položaju blago nagnutom prema zapadu, s mnogo sunca i redovitom izmjenom maestrala i burina . Sve to jamči da se na listu neće zadržati vlaga, pa se to vrlo povoljno odražava na zdravlje trsa i grožđa Vinograd ima potpuno automatsko navodnjavanje vodom iz bunara (voda bez klora) , tako da je loza kvalitetno zaštićena i od velikih suša. U vinogradu se nipošto ne upotrebljavaju herbicidi, već se raznim strojevima održava čistoća i rahlost zemlje.
|