Roxanich
Dugo je u Mladenu Rožaniću tinjala ljubav prema vinu da bi, prije petnaestak godina prerasla u istinsku strast. Tada je u dolini rijeke Rhône, surađivao i družio se s uglednim francuskim vinogradarima i vinarima. I tada se u njemu rodila vizija vinskoga sna u rodnoj Istri. Nakon godina putovanja i brojnih posjeta najpoznatijim svjetskim vinskim regijama, na kojima je stekao dragocjeno znanje, Mladen se odlučio posvetiti vinogradarstvu i vinarstvu. Najprije se dao u potragu za najboljim istarskim terenima na kojima će zasaditi vinograde. Puno je vremena prošlo dok 2004. g. nije susreo Antuna Banka, vinogradara iz Kosinožića kraj Nove Vasi.
Mladena i obitelj Banko spojila je ljubav prema vinu i prema Istri, te želja da iz Istarske crvenice poteče nezaboravna i autohtona kapljica. Ta je suradnja nedvojbeno Roxanich vinima podarila jedinstvenu kvalitetu i šarm. U četiri godine, podignuta su 23 ha vinograda pokraj Višnjana, i to na lokacijama Bačva i Bušure. Riječ je o zapadnom istarskom vinogorju, području koje je klimatski i geološki upravo idealno za vinogradarstvo. K tome u Kosinožićima je uređen podrum površine 900 m2.
Vina Roxanich nastaju od autohtonih i svjetski priznatih sorti grožđa, i to u skladu s najvišim ekološkim standardima. Trs i grožđe se tretira prirodnim sredstvima, jer je to jedini ispravan put prema istinski kvalitetnom i zdravom vinu. Vinograde obrađujemo na klasičan način, uz minimalnu upotrebu tehnologije te uz pomno kontroliranje prinosa. U proizvodnji Roxanich vina koriste se drevne metode koje su rabili još antički vinari. Isključena je svaka tehnološka intervencija, kako mehanička tako i kemijska. Masulj se sprema u posebno oblikovane bačve, drvene badnje zapremnine 55 do 70 hektolitara. U njima se odvija alkoholna fermentacija (maceracija).
Poslije prešanja i prvog pretoka vino se pretače na trogodišnje odležavanje. Čuva se u spomenutim badnjevima te bačvama zapremnine od 35 hektolitara odnosno 600, 500 i 225 l. Budući da sva njihova vina krasi bogata struktura, neponovljiva aroma i naglašeno tijelo, ona zahtijevaju posebnu njegu i dugo sazrijevanje u podrumu. Prije buteljiranja ona moraju u drvenim bačvama odležati najmanje tri godine. Poslije buteljiranja ona će još neko vrijeme odležati u podrumu i tek onda izaći na tržište. U tome i u blagoslovu sv. Antuna, našeg zaštitnika kojemu je posvećena kapelica u vinogradu leži tajna Roxanich vina.
|