Bolfan Vinski Vrh
Bolfan Vinski Vrh najveća je vinarija u Zagorju i po mnogočemu je posebna. Cijela priča počinje u vinogradima gdje se ulaganjem puno truda i ljubavi vraća vrhunska kvaliteta grožđa od kojeg je jedino moguće dobiti krajnji visokokvalitetan proizvod, Bolfan vina.
Priča o lokalitetu Hrašćine kao lokaciji za uzgoj vinove loze, seže još u početak drugog stoljeća kada su vinorodni brežuljci, na kojima se danas smjestila vinarija, bili omiljeno odredište rimskih vojnika, koji su tu dolazili pronalaziti okrijepu vračajući se iz ratova iz pokrajina Trakije i Dacije. A Rimljani su već onda znali gdje je dobro vino i konzumirali su ga čak 4 puta više nego mi danas.
Svi položaji nalaze se na nadmorskoj visini 250-380m s prosječnim nagibom 16-30 %, južne i jugoistočne ekspozicije, a što predstavlja idealne uvjete za sadnju i obradu vinove loze. Višestoljetna tradicija na obroncima današnjeg zlatarskog vinogorja dovoljni svjedoči o tome kako tlo na kojem su zasađeni vinogradi vinarije Bolfan Vinski Vrh predstavlja idealan supstrat za proizvodnju izvrsnih vina.
Matični supstrat čine lapor, laporasti vapnenci te les, odnosno rastresiti ilovasti supstrat koji je podložan mehaničkom raspadanju kojeg pospješuje i sam korijen vinove loze te na taj način sudjeluje u akumulaciji humusa i evoluciji tla u viši stadij. To su tla rahle konzistencije sa odličnim vodno-fizikalnim svojstvima te neutralne do blago alkalne reakcije.
"Vino se radi u vinogradu, a ne u podrumu" poznata je maksima koje se u ovoj vinariji slijepo pridržavaju. U skladu s prirodnom njegom tla, gnojidba se obavlja isključivo sa stajnjakom a upotreba umjetnih hranjiva i pesticida je zabranjena. Razvijanjem prirodne ravnoteže u vinogradu, razvijaju se korisni mikroorganizmi, koji se inače kroz današnju prekomjernu upotrebu kemijskog gnojiva i umjetnih zaštitnih sredstava u konvencionalnom načinu uzgoja uništavaju. Na taj način moguće je vinu vratiti maksimum njegove prirodnosti, mirise i opojnost, te ga zaštiti od nepoželjnih bolesti i nametnika. Vinogradi Bolfan već sada se kreću putem prirodnog uzgoja i primjene biodinamičkih metoda u očuvanju kvalitete i prirodnosti.
Vinski podrum osmišljen je na način da zadovolji najviše standarde radnih procesa u preradi grožđa, mošta i vina. Najmodernija tehnologija u kombinaciji je s dokazanim tradicionalnim metodama i opremom za dobivanje maksimalnih potencijala grožda. Podrum se nalazi usred vinograda što je ponekad od ključnog značaja za dobivanje visokog intenziteta sortnih mirisa i aroma u našim vinima. Grožđe se bere ručno i od trenutka rezanja do muljanja ili prešanja ne protekne više od 20 minuta.
Mošt ili masulj taloži se prirodnim postupkom bez upotrebe SO2, nakon čega počinje fina, lagana fermentacija (vrenje mošta). Vrenje se obavlja uglavnom uz upotrebu prirodnih, na imanju uzgojenih kvasaca. Svi postupci u preradi mošta osmišljeni su kako bi osigurali dobivanje vina s različitim okusima za različite prilike, a maksimalnom količinom prirodnih mirisa i aroma. |