Boškinac
Vinarija Boškinac nastala je logičnim slijedom stare obiteljske tradicije u proizvodnji vina. Preci Šuljić-Boškinac brižljivo su podizali vinograde i njegovali proizvodnju vina stoljećima, te je vinski podrum bio okosnica njihova obiteljskog načina života.
Tipovi grožđa su se mijenjali, ratovi prohujali kroz novaljsko polje - ali vinogradi su ostali neizbrisiv izvor opstanka. Vinarija dakle oživljava obiteljske vrijednosti, ali nudi i nove prozivode i mogućnosti. Danas na šest hektara vinarija ima zasađeno oko 30 000 čokota Cabernet sauvignona, Merlota, Gegića, Chardonaya i Sauvignona. Misija je svakako proizvodnja Gegića i nastojanja idu u pravcu različitim oblicima vinifikacije i odležavanja proizvesti vrhunsko vino od tog autohtonog kultivara.
Vina Boškinac su na tržištu pobudila izniman interes i tu svakako treba spomenuti cuvee Cabernet Sauvignon i Merlot, koji se toči u najprestižnijim hrvatskim restoranima i dobitnik je više nacionalnih nagrada i priznanja. Sva crna vina odležavaju u malim hrastovim bačvicama dvije godine, a na tržište izlaze potpuno zrela nakon 3-4 godine. Želja obitelji je da vinoljupci u svim vinima osjete snagu juga i kamenog otoka, ali i eleganciju pripitomljenog temperamenta, koju se postiže ne malim naporima koje vinograd od njih traži.
|