Trapan
Mladi urbani vinar našao se u ovoj priči sasvim slučajno, upisavši Stručni studij vinarstva u Poreču. Sva znanja o toj kreativnoj i dinamičnoj umjetnosti prenio je u svoj vinograd, a zatim u podrum, upuštajući se tako u avanturu punu izazova. Ali svo obrazovanje nije dovoljno jer misija je iskoristiti čitav potencijal koji crvena zemlja nudi i uskladiti ono što je novo i neiskorišteno s istarskom tradicijom, kulturom i poljoprivrednim nasljeđem.
Sve je počelo u malom vinogradu i u skromnim uvjetima. Ubrzo se počelo razmišljati o pripremanju tla za nove nasade pa se sada raspolaže zemljištem od 5 hektara mlade Malvazije, Chardonnaya, Syraha i Cabernet sauvignona koji jedva čekaju da se njihovi plodovi pretvore u pravi užitak. Mladost i velika želja za postizanjem kvalitetnih rezultata podarile su fina i elegantna vina koja dobivaju posebnu mediteransku notu, ali zadržavaju svoj originalan karakter. Uz mnogo dobrih ljudi i puno truda ta se mala vinska idila pretvorila u početak jedne velike priče koja će predstavljati početak duge tradicije.
Potaknuti tradicijom utiremo nove puteve u vinu. Njegujući Malvaziju, božicu ovih krajeva, pretvaramo je u neiscrpno blago novih okusa i aroma. Tradicija u vinogradu i suvremena tehnologija u podrumu pomažu da ova sorta dosegne svoj vrhunac i da sa svakim gutljajem budi u čovjeku nove doživljaje. Uklopiti nešto strano u domaći ambijent veliki je izazov, ali i užitak budući da je riječ o sposobnosti proizvođača da svojim iskustvom i znanjem približi neke daleke krajeve i prilagodi ih ovdašnjim standardima.
Blaga mediteranska klima te položaji koji su okrenuti vjetrovima i zračnim strujama neophodni su za razvoj vinogradarskih područja. Svaki vinograd u sebi skriva priču o mukotrpnom radu. Vinograd je posesivno biće i ne trpi polovičnu lojalnost. U njemu se čuva vrijeme u kojem je aroma grožđa zadržala svoju izvornu dob. Na taj nam način on otkriva svoj život, i koji je, kao živi organizam, svoj opstanak opravdao dostojanstvom svoga svakodnevnog djelovanja. Oplemenjen zelenilom i okupan suncem, koristeći sve prednosti zapadnog istarskog teroirra, ovaj vinogradarski krajolik nudi cijeli spektar mladih nasada.
Kao kruna ovoga kraja izdiže se Malvazija, obilnog i bujnog roda, nekada neiskorištena, a sada ponovno otkrivena i dovedena do savršenstva. Krasi je obilje primarnih aroma, od mineralnih nota i tonova agruma do cvjetnih mirisa i južnog voća. Zaokružena i svježa stapa se s prirodom i ostavlja tragove duge tradicije. Cabernet Sauvignon, atipičan za ove krajeve, savršeno se uklopio u ovu vinsku idilu i zablistao rubinsko crvenim sjajem. Nastao udruživanjem Cabernet Franca i Sauvignona bijelog, zasjenio je autohtone sorte te se svojom otpornošću i čvrstoćom izborio za opstanak.
Iako prevlast imaju Malvazija i Cabernet Sauvignon, oni nisu jedini predstavnici ovoga kraja. Posebnost crvene zemlje pogoduje stranim kultivarima pa nailazimo na Chardonnay i Syrah. Mineralnost tla i položaj u blizini mora omogućili su im da postanu dio ove tradicije i razviju svoje arome do vrhunca ne bi li postali jednim od tipičnih brendova ovoga dijela Istre.
«Vino se radi u vinogradu, a u podrumu se školuje» uzrečica je koju će mnogi vinari potvrditi. Pomno birani grozdovi dopremaju se u podrum kako bi postali dio jednog novog početka, a nakon odležavanja u kontroliranim uvjetima prerasli u pravu erupciju užitaka. Koristeći vrhunsku modernu tehnologiju te spajajući suvremeno i tradicionalno vinarstvo dolazimo do zapaženih rezultata. Tradicionalni način dozrijevanja vina savršeno se uklopio u njihovu filozofiju podrumarenja. Zahvaljujući brižnoj njezi te održavanjem higijene u podrumu nastala su mnoga kvalitetna vina.
|